MATS KÄLLBLAD

MATS KÄLLBLAD

Hundra år i samma klass (2016)

 

Mats Källblad är musiker och serieskapare. Hans seriebok Hundra år i samma klass får här en naturlig uppföljning med musiken som planerades ingå i boken från början.

Det är fortsättningen på historien om Mats mormor Ester och hennes elva barn, som i slutet av 1950-talet kördes iväg från hemkommunen. Barnen omhändertogs och placerades på fosterhem. Det är en angelägen berättelse om människosyn där dåtid flyter ihop med nutid.

 

 1. Barnleken
 2. Kläder dockor teckningar
 3. Ers Majestät
 4. Livet ut
 5. Tårar över dikterade brev
 6. Lång väg hem
 7. Tio år
 8. Fattig liten skit
 9. Numret och adressen
 10. Barnet inom dig
 11. Barnbarnsbarn

BAKGRUND

 

Jag har burit med mig den här historien hela mitt vuxna liv, och sen början av 2000-talet har jag funderat på ett sätt att berätta den.

 

2005 sände SVT Thomas Kangers dokumentärfilm Stulen barndom, vilket ledde till en intensiv debatt, som fick regeringen att tillsätta vanvårdsutredningen. Jag insåg då att historien om mormor också tillhörde mig, och att den måste berättas, på alla möjliga sätt. Det blev så uppenbart att maktens människor inte har nån inblick i det här sociala skiktet. Det är inte deras ungar det handlar om.

 

Våren 2011 skrev jag en låt om mormor; Kläder dockor teckningar, som sedan kom att bli någon slags nyckellåt. Under skrivandet ramlade det fram flera andra låtar som hängde ihop med historien. Det slog mig då att musik skulle göra delar av berättelsen mer hanterbar. Och tanken på en tvådelad berättelse tog form - En första tecknad del om mormor, och en andra del med musik, om det som hände barnen. Jag ville öppna upp historierna, göra de mer allmänna, och koppla det till nutid. Avsikten var att spegla hur samhället behandlar de mest utsatta. Inte bara när det gäller vanvårdsfrågan. Det handlar alltid om vem som får berätta historien.

 

Mats Källblad

• • • MARÄNG RECORDS • • •