PÅTÅR HOS MOA MARTINSON

PÅTÅR HOS MOA MARTINSSON

Sånger kring en berättare och hennes verk


Moa Martinson flyttade till torpet Johannesdal som 19-åring och bodde där till sin död 1964. Femtio år senare (den 31 maj 2014) åkte låtskrivarna Åsa Bällsten, Isabell Dahlberg, Maja Heurling och Mats Källblad till torpet. Med sig hade de ett knippe nyskrivna sånger baserade på Moas berättelser och personliga levnadsöde. Sångerna spelades in där i Moas torp. Som samtal över några koppar kaffe ger sångerna Moa en röst i samtiden, och det är slående hur angelägen och aktuell hon fortfarande är.

 

Moas berättarglöd kom ur egna upplevelser. Förtvivlan, sorg, frustration och ilska från livet som statarbarn, arbetarhustru, fackligt aktiv, änka och ensam mor till fem barn, varav två gick genom isen. Hennes äkta medkänsla och fräcka frispråkighet lyser igenom som en oerhörd livskraft mot föråldrat patriarkalt förtryck. Moa försvarar de svagare, tvingar oss att se och ber oss att kämpa. Glöden som drev Moa pyr ännu.


Skivan släpptes 2014 på Moas födelsedag den 2 november.


KÖP

Låtskrivarna vid Moas torp under inspelningarna den 31 maj 2014. Foto: Samuel Trygger

"En jordnära rundgång"

(Henrik Johansson i Mål & Medel)


"Den röda tråden är människovärdets okränkbarhet och styrkan i den enkla gemenskapen människor emellan, för vilken de fyra samspelande och samkörande trubadurerna närmast kan ses som en symbol."

Martin Jernberg i Miljömagasinet.

MEDVERKANDE:

 

Åsa Bällsten

Gör med vemod och humor sånger av stora och små livs-betraktelser. Debutskivan Ett sätt släpptes på Maräng Records i juni 2021. Utöver sitt personliga textförfattande översätter Åsa även redan befintliga sånger och har skrivit text och musik till två välbesökta teater-föreställningar på Biskops-Arnö. Som artist uppträder hon i huvudsak ensam men har även ingått i en rad olika musik-konstellationer. Åsa blev Sveriges första vinnare av SM i trubadur-slam 2007.

 

Isabell Dahlberg

spelar till vardags med Mats Källblad i vis-countryduon Spiken i kistan som 2013 gav ut sin debut-CD Många bäckar små. Bandet kallar sin musik "viscountry från social-marginalen" och Isabells texter handlar ofta om människor som försöker klara sig utifrån de val de och andra gjort eller inte gjort, eller om förväntningar på hur man borde leva sitt liv och lusten att göra annorlunda. Driver sedan 2010 också det törnrosasovande musikaliska projektet En liten Symaskinsfabrik. Isabell sjunger också i bandet Call it Garbo.

 

Maja Heurling

Skriver om relationer, separationer, kärlek och normer och längtan bort från desamma. Hon är både ordlekande poet och realistisk humorist. För den lyhörde textintresserade finns ofta flera bottnar och en under-liggande svart humor att upptäcka i Maja Heurlings texter. Maja har skrivit och framfört sina visor i snart två decennier på scener runt om i Sverige. Hon har också släppt två skivor med eget material: Simlektioner (2000) och Tänk om kärlek inte övervinner allt (2012). 2019 släppte hon skivan Irrbloss - tonsatta dikter av Signe Aurell (2019), i samarbete med med Ola Sandström.

 

Mats Källblad

Låtskrivare, musiker och serieskapare med flera verk bakom sig. Gör musik med bland annat StyretLoshult Lineman och Härvan. Maräng Records har släppt soloskivorna Hundra år i samma klass (2016) och Stories in motion (2021). Låten Vid kajen från Påtår-skivan har spelats in av vissångaren Jan Hammarlund. Mats har även skrivit musik till film.